Data: 20/07/2020
Godzina: 18:30 - 20:00


Wszyscy znamy toskańskie chianti. Ale już niewielu z nas wie o tym, że nie jest to wcale najsłynniejsze i najbardziej pożądane wino Toskanii. Na wykładzie dowiemy się dlaczego koneserzy wolą dzisiaj brunello di montalcino lub vino nobile de montepulciano. 

Odkryjemy przyczyny, dla których rynki wielkiego świata od niemal pół wieku zabijają się o tzw. supertoskany, a także to, jak i dlaczego najlepsze winnice przesunęły dziś z pięknych wzgórz między Sieną a Florencją w kierunku nadmorskiej Maremmy.

 

CYKL WYKŁADÓW: WŁOCHY. WINO I HISTORIA

 

Prowadzący: dr Michał Bardel

Jest dziennikarzem i nauczycielem akademickim, redaktorem naczelnym dwumiesięcznika „Czas Wina”, jurorem w międzynarodowych konkursach winiarskich, kierownikiem studiów podyplomowych z wiedzy o winie w Collegium Civitas. Wydał m.in. książki „Zbrodnia i wino. Sensacyjny przewodnik po winach świata”, „Korek czy zakrętka” (wydawnictwo Znak) oraz (wraz z W. Gogolińskim) dwa tomy „Wiedzy o winie”.

 

Sprawdź pozostałe wykłady poniedziałkowe w Centrum Interpretacji Zabytku.



Włochy. Wino i historia: Toskania