Data: 19/10/2020
Godzina: 18:30
Lokalizacja: Muzeum Warszawy, Rynek Starego Miasta 28-42


Fast food i street food w jednym. Szybkie i smaczne placki często nazywane są turecką pizzą. To szukanie porównania albo próba wyjaśnienia, która jednak wprowadza sporo zamieszania. Płaskie chleby były i są popularne wszędzie na świecie. Indyjski nan, słowiański podpłomyk, pizza czy focaccia to tylko niektóre przykłady.

Na wykładzie poznamy przodków wyrastających bochnów chleba kuszących dziś z okna każdej piekarni. Odkryjemy rodzaje tego prostego pieczywa, jadanego  zarówno w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie.

 

Cykl wykładów: Stambuł – kulinarny Orient-Express

Leżący na skrzyżowaniu szlaków handlowych Stambuł przez stulecia był jednym z najbardziej różnorodnych religijnie i etnicznie miast na świecie. Sefardyjscy i aszkenazyjscy  Żydzi mieszkali obok zastanych na miejscu chrześcijańskich mieszkańców Bizancjum, Ormian, Greków i Włochów oraz obok muzułmanów, którzy pojawili się tu razem z armią Ahmeda II. Stworzyli razem wspaniałą mieszankę, w której narodowość była kwestią drugorzędną, bo najważniejsza była wspólnota jaka była ich udziałem.

Splot kultur, narodowości, obyczajów i tradycji doprowadził do powstania niepowtarzalnej atmosfery tego fascynującego miejsca. Podczas cyklu wykładów porozmawiamy o tamtejszej kuchni jako nieodłącznej części kultury Stambułu. Dowiemy się, które kulinarne zwyczaje i tradycje zostały wpisane na listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

 

Prowadzący: Bartek Kieżun

Jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki „Italia do zjedzenia”, kulinarnego przewodnika po Włoszech.

 

Informacje o wydarzeniu w kinie Syrena

miejsce: kino Syrena, Muzeum Warszawy, wejścia od strony ul. Nowomiejskiej 8

limit miejsc: 15 (limit może ulec zmianie)

Kup bilet

 

Informacje o wydarzeniu online

Wejściówki online do kupienia przez stronę ewejsciowki.pl. Po opłaceniu wejściówki dostaniesz maila z linkiem do wykładu online.

Wykład online realizujemy przez platformę ZOOM. Na telefonie komórkowym lub tablecie aplikację ZOOM należy wcześniej bezpłatnie pobrać i zainstalować.

Limit miejsc: 50

Kup bilet

 

Sprawdź pozostałe wykłady poniedziałkowe w Centrum Interpretacji Zabytku.



Lahmacun, gozleme, bazlama – płaski chleb w tradycji kulinarnej Turcji