Data: 15/11/2021
Godzina: 18:30 - 20:00
Lokalizacja: Centrum Interpretacji Zabytku, ul. Brzozowa 11/13


Nie jest tajemnicą, że by zrozumieć odmienności kulturowe najlepiej jest zacząć od kuchni. Smaki, zapachy z historią w tle umożliwiają nam poznanie walorów społecznych, kulturowych i religijnych.

Zapraszamy na spotkanie, podczas których punktem wyjścia do dyskusji będzie tym razem kulinarne dziedzictwo osmańskie w Afryce Północnej i Bliskim Wschodzie, wzbogacone o tureckie przepisy oraz wariacje przypraw z obszaru MENA.

Dr Magdalena El Ghamari – doktor nauk społecznych. Pracownik naukowo-dydaktyczny w Instytucie Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych (INPISM) oraz Kierownik Pracowni Bezpieczeństwa Kulturowego Collegium Civitas w Warszawie. Członek Society for Libyan Studies (The British Academy), Zainteresowania naukowe: religia i kultura świata arabsko – muzułmańskiego oraz militarne aspekty bezpieczeństwa (terroryzm). Prywatnie miłośniczka kuchni bliskowschodniej oraz architektury i sztuki Islamu.

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Wejściówki online do kupienia przez stronę ewejsciowki.pl. Po opłaceniu wejściówki dostaniesz maila z linkiem do wykładu online. Wykład online realizujemy przez platformę ZOOM. Na telefonie komórkowym lub tablecie aplikację ZOOM należy wcześniej bezpłatnie pobrać i zainstalować.

TERMINY I TEMATY KOLEJNYCH WYKŁADÓW:


Sprawdź ofertę wykładów Centrum Interpretacji Zabytków.